noiembrie 14, 2019

Noi obligații pentru oferirea serviciilor de plăți

Din decembrie 2019, cei care oferă servicii de plăți vor avea de respectat noi reglementări pentru garantarea eficienței.

Legea nr. 209/2019, publicată recent în Monitorul Oficial îi va obliga pe cei care oferă servicii de plăți să respecte noi reguli care vor asigura eficiență crescută, dar și protecție suplimentară a datelor pentru cei care folosesc aceste tipuri de servicii. Reglementările se vor aplica din 13 decembrie iar până atunci toți cei vizați trebuie să se pregătească.

Prestatorii de servicii de plată vor avea timp până la 11 februarie 2020 să își adapteze contractele în derulare conform reglementărilor impuse prin Legea nr. 209/2019.

Sub incidența legii vor intra instituțiile de credit, instituțiile emitente de monedă electronică, furnizorii de servicii poștale giro, instituțiile de plată și furnizorii specializați în servicii de informare cu privire la conturi, dar și Banca Centrală Europeană și băncile centrale naționale.

Una dintre principalele modificări aduse de noua lege presupune implementarea unor măsuri mai stricte de autentificare a clienților. Pe lângă acestea, accesul la datele personale ale utilizatorilor va fi limitat cât mai mult posibil pentru scăderea riscului de fraudă bancară.

Persoanele care au conturi deschise la bănci vor putea beneficia de servicii legate de coturile respective de la terțe persoane, iar băncile vor fi obligate să le permită acelor persoane accesul la infrastructura legată de conturi.

În plus, consumatorii nu vor mai fi nevoiți să plătească anumite comisioane percepute de cei care se ocupă cu comerțul electronic. Deși comercianții obișnuiesc să impună cumpărătorilor să suporte costuri pentru folosirea unor servicii de plată, din decembrie comercianții vor fi cei care vor fi obligați la achitarea acestor costuri.

Noutăți legislative ,

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

SWITCH THE LANGUAGE
Cart