noiembrie 10, 2019

Organele Fiscale pot afla care PFA datorează impozit chiar și atunci când contribuabilii nu depun declarația unică

Reprezentanții ANAF pot verifica dacă PFA-urile care nu au depus declarația unică datorează impozit. Aceeași procedură se aplică și în cazul celor care nu datorează contribuții sociale, dar care sunt contraziși de veniturile obținute.

Fiscul are de acum o modalitate prin care poate verifica dacă PFA-urile ar fi trebuit să depună declarația unică pentru a achita impozitul pe venit. Noua procedură a fost inclusă în Ordinul nr. 2.862/2019, publicat în Monitorul Oficial.

Stabilirea din oficiu a impozitului anual pe venit se realizează în cadrul perioadei de prescripție a dreptului organului fiscal de a stabili creanțe fiscale și nu privește perioadele pentru care contribuabilul a fost supus inspecției fiscale. Cuantumul impozitului pe venit se stabilește sub rezerva verificării ulterioare, potrivit legii”, este specificat în actul normativ.

Pentru verificarea contribuabililor, Fiscul poate folosi informații din declarația unică, declarația 205, declarația 204, declarații fiscale depuse de terțe persoane sau informații din schimbul de informații cu alte instituții sau autorități fiscale din străinătate.

După depășirea termenului anual stabilit pentru depunerea declarației unice, ANAF poate compara lista celor obligați să declare formularul cu lista celor care l-au depus. Cei care nu au respectat termenul limită vor fi notificați iar in termen de 15 zile de la comunicare va fi stabilit din oficiu impozitul datorat la stat. Înainte de a se emite o decizie de plată, PFA-urile vor fi audiate pentru a se scoate din calcul persoanele care nu sunt obligate să depună declarația. După emiterea deciziei de impunere din oficiu, aceasta poate fi anulată dacă cei în cauză depun declarația unică în termen de 60 de zile de la primirea notificării.

Conform prevederilor Codului fiscal, impozitul pe venit datorat de către PFA-uri are o cotă de 10%. Acesta se achită anual, în același timp cu contribuțiile de pensii și sănătate, până la data de 15 martie a anului următor realizării veniturilor.

Noutăți fiscale ,

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

SWITCH THE LANGUAGE
Cart