septembrie 26, 2019

Societățile trebuie să-și declare beneficiarii reali printr-un formular publicat pe site-ul ONRC

De acum, toate societățile trebuie să își declare beneficiarii reali prin depunerea unui formular care a fost publicat recent pe site-ul oficial al Oficiului Național al Registrului Comerțului.

Noua lege pentru prevenirea spălării de bani și a finanțării terorismului prevede noi obligații pentru societăți. Conform reglementărilor, beneficiarii tranzacțiilor făcute de către o societate trebuie să fie „numiți” prin depunerea unui formular.

Legea nr. 129/2019 pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului prevede că orice societate are obligația de a arăta cine beneficiază în realitate in urma tranzacțiilor derulate. Declarația se va face printr-un formular care poate fi descărcat direct de pe site-ul ONRC. Pentru nerespectarea noilor reglementări, pot fi aplicate amenzi contravenționale între 5.000 lei și 10.000 lei.

Totuși, declarațiile nu trebuie depuse imediat. Autoritățile au acordat o perioadă de tranziție pentru societățile înființate înainte de luna iulie 2019. Astfel, acestea au timp să depună declarația până la 21 iulie 2020. După luna iulie 2019, societățile nu se vor mai putea înmatricula fără furnizarea informațiilor despre beneficiarii reali.

Legea se aplică tuturor firmelor, cu excepția regiilor autonome, companiilor și societăților naționale. Prin acest formular, societățile vor da detalii despre „persoana sau persoanele fizice care dețin ori controlează în cele din urmă o persoană juridică prin exercitarea dreptului de proprietate, în mod direct sau indirect”, adică despre persoanele care:

  • Dețin cel puțin 25% din acțiuni plus o acțiune;
  • Participă în capitalurile proprii ale persoanei juridice într-un procent de peste 25%.

În cazul în care nu se va putea identifica un beneficiar real care să se încadreze în criteriile menționate, informațiile furnizate vor fi legate de persoana sau persoanele fizice care asigură conducerea firmei. În aceeași situație se încadrează și firmele pentru care există vreo îndoială că persoana inițial identificată ar fi beneficiarul real.

Atenție! Reglementările nu se aplică decât societăților care nu sunt listate la bursă sau pe alte piețe reglementate, unde există cerințe specifice de publicitat. Cerințele de publicitate, în cauză, trebuie să fie stabilite la nivelul legislației Uniunii Europene sau prin standarde fixate la nivel internațional.

Formularul se va depune la oficiul registrului comerțului în care este înmatriculată firma. Declarația trebuie completată și depusă:

  • la înmatricularea firmei, în cazul firmelor înmatriculate după ce obligația de arătare a beneficiarului real a devenit efectivă;
  • în fiecare an, în cel mult 15 zile de la aprobarea situațiilor financiare anuale;
  • de fiecare dată când apare o schimbare legată de datele de identificare ale beneficiarului real (în acest caz, termenul este de 15 zile de la apariția modificării).
Noutăți legislative ,
2 Comments
  1. Un SRL cu sociat unic si in acelasi timp si administrator unic (informatiile sunt inscrise in actele de constituire existente evident deja si la ONRC judetean) nu are angajati trebuie sa declare acel asociat / admininstrator unic ca beneficiar real ?? Culmea chiar in fiecare an in conditiile in care tot el ramane ca altminiteri oricum ar trebui sa faca acte aditionale pentru orice modificare la Registrul Comertului. Poate nu am inteles eu ceva dar mi se par cam exagerate prevederile legii daca raspunsul este afirmativ. Multumesc pentru orice clarificare.

    • Buna ziua, logica dumneavoastră se aplică tuturor companiilor, atâta timp cât asociații sau acționarii sunt declarați la Registrul Comerțului. Cu toate acestea, în spiritul legislației pentru prevenirea spălării banilor, depunerea declarației este o măsură asiguratorie pentru sistemul legal în situația în care asociatul/asociații sunt doar interpuși, reprezentanți ai unor beneficiari reali. Desigur, administratorul poate să declare în fals cine este benefciarul real, însă atunci poate fi tras la răspundere penală. Pentru a clarifica, da, chiar și asociații unici trebuie să depună această declarație.

Comments are closed.

SWITCH THE LANGUAGE
Cart