Procesele verbale realizate de inspectorii ANAF, după începerea urmăririi penale și la solicitarea procurorilor, nu pot constitui mijloace de probă într-un dosar penal, conform unei decizii luate de CCR.
Decizia publicată recent în Monitorul Oficial nu mai permite folosirea acestor verificări realizate la cererea organelor de urmărire penală, care până acum ajutau în cazul anchetelor pentru evaziune fiscală, spălare de bani sau alte infracțiuni economice.
În urma unei ședințe din 29 ianuarie 2019, Curtea Constituțională a României CCR a decis cu unanimitate de voturi respingerea sintagmei „care constituie mijloace de probă” din art. 2331 alin. (5) din Ordonanța Guvernului nr. 92/2003 (vechiul cod) și de aceeași sintagmă din art. 350 alin. (3) din Legea nr. 207/2015 (actualul cod). Așadar, textele de lege trebuie citate fără respectiva sintagmă:
„(1) La solicitarea organelor de urmărire penală, când există pericol de dispariție a unor mijloace de probă sau de schimbare a unei situații de fapt și este necesară lămurirea urgentă a unor fapte sau împrejurări ale cauzei, personalul desemnat din cadrul A.N.A.F. efectuează controale fiscale.
(2) În cazuri temeinic justificate, după începerea urmăririi penale, cu avizul procurorului, poate fi solicitată A.N.A.F. efectuarea de controale fiscale, conform obiectivelor stabilite.
(3) Rezultatul controalelor prevăzute la alin. (1) și (2) se consemnează în procese-verbale, care constituie mijloace de probă. Procesele-verbale nu constituie titlu de creanță fiscală în sensul prezentului cod.”
Foto Nikolina Petolas
Prin admiterea excepției de neconstituționalitate care permitea organelor cu atribuții de control din cadrul ANAF să întocmească la solicitarea organelor de urmărire penală procese verbale care să constituie probe în dosarele penale, activitatea organelor de specialitate fiscale își va pierde eficiența probatorie.
Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului și instanței de judecată care a sesizat Curtea Constituţională, respectiv Tribunalul Bucureşti – Secţia I penală.