mai 5, 2019

Cei care nu respectă regulile de protecție a consumatorilor online riscă amenzi de 4% din cifra de afaceri

O nouă directivă adoptată de către Parlamentul European, pe 17 aprilie 2019, obligă magazinele online să respecte contractele încheiate cu consumatorii, altfel acestea riscă amenzi de 4% din cifra de afaceri.

Modificările aduse de directivă se vor aplica în statele membre UE în maxim 2 ani de la publicarea documentului în Jurnalul Oficial.

Directiva nou adoptată va obliga statele membre ale Uniunii Europene să aplice amenzi mai drastice magazinelor online care practică politici neloiale. Legislația privind protecția consumatorilor va deveni în curând o adevărată amenințare, oferind posibilitatea consumatorilor de a rezilia contractele online dacă întâmpină nereguli.

Contractele încheiate de către magazinele online cu clienții sunt contracte digitale, care se formează atunci când clientul își oferă datele personale. Directiva prevede faptul că regulile se vor aplica în cazul magazinelor online, dar și în cazul celor care oferă servicii online gratuite, dar clienții plătesc de fapt cu datele personale.

„Pentru ca un contract digital să fie inclus în scopul directivei, consumatorul trebuie să plătească un preț sau își va oferi la schimb datele personale sau alte date.”

Mai exact, directiva prevede:

  • Aplicarea amenzilor de până la 4% din cifra de afaceri pentru cei care nu respectă legislația în legătură cu protecția consumatorilor online;
  • Transparența mai mare pentru consumatori – adică informații complete privind comercianții, parametrii folosiți pentru ierarhizarea produselor pe site, informații privind personalizarea prețurilor, etc;
  • Liniile telefonice suprataxate de asistență pentru clienți vor fi interzise;
  • Recenziile false – autorecenziile – vor fi interzise. Concret, platformele vor fi obligate să demonstreze recenziile au fost scrise de clienți reali și verificați.

Sub influența directivei vor intra și platformele pe care consumatorii își oferă la schimb datele personale pentru a beneficia de un serviciu gratuit, precum Facebook, Instagram, LinkedIn, YouTube, etc.

noutati ,

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

SWITCH THE LANGUAGE
Cart