aprilie 23, 2019

Concediu suplimentar acordat salariatelor care aleg să devină mame prin fertilizare in vitro

Femeile care apelează la fertilizarea în vitro pentru a rămâne însărcinate vor putea beneficia de un concediu suplimentar ca să se ocupe exclusiv de procedură. 

Noua măsură, regăsită în Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 26/2019 pentru modificarea și completarea unor acte normative, care a apărut în Monitorul Oficial, prevede acordarea a trei zile libere plătite pentru angajatele care urmează o procedură de fertilizare in vitro. Documentul are ca scop principal creșterea natalității la nivel național pentru a preveni un declin demografic masiv.

Pentru a beneficia de concediul suplimentar, salariatele trebuie să dovedească angajatorului că urmează procedura medicală. Acestea trebuie să se adreseze medicului specialist pentru a obține o scrisoare medicală care să ateste faptul că salariatele au apelat la fertilizarea in vitro.

Acordarea concediului suplimentar se va face după ce angajatele vor depune la angajator o cerere pentru concediul suplimentar, alături de scrisoarea medicală eliberată de medicul specialist.

OUG nr. 26/2019 prevede acordarea concediului astfel:

  • O zi la data efectuării puncției ovariene;
  • Două zile începând cu data transferului embrionar.
Noutati, Noutăți legislative ,
SWITCH THE LANGUAGE
Cart