aprilie 17, 2019

Firmele care nu au case de marcat electronice mai au timp să le comande până la 1 mai

Inspectorii Fiscului vor începe verificările la 1 mai pentru a amenda companiile care nu au renunțat la casele de marcat clasice în favoarea caselor de marcat cu jurnal electronic. 

Un comunicat de presă al Ministerului Finanțelor Publice (MFP) susține că activitatea companiilor va fi suspendată dacă până la momentul controlului nu și-au comandat case noi de marcat. Legea prevede amenzi cuprinse între 8.000 de lei și 10.000 de lei pentru firmele mici care nu comandă case de marcat cu jurnal electronic până la 1 mai 2019. Pe lângă amenzi, firmele riscă suspendarea activității până la schimbarea caselor de marcat și până plătesc amenzile, dar și confiscarea sumelor nejustificate.

„Dacă de la 1 mai 2019 inspectorii antifraudă vor constata încălcarea obligației de dotare cu noile case de marcat cu jurnal electronic, vor aplica amendă de la 8.000 la 10.000 de lei și vor suspenda activitatea economică în punctul de lucru al operatorului economic până la dotarea cu aparat de marcat electronic fiscal și prezentarea dovezii de plată a amenzii, cu excepția situațiilor în care se constată că operatorul economic a comandat deja necesarul de aparate de marcat electronice fiscale cu jurnal electronic și a solicitat instalarea acestora”, este subliniat în comunicatul de presă al MFP.

Conform autorităților, nu sunt motive pentru care firmele să întârzie sau să amâne schimbarea caselor de marcat, astfel că nu vor fi indulgenți cu cei care nu respectă termenele limită. Stocurile de aparate moderne sunt complete, iar instalarea acestora a decurs până acum fără probleme. Cu toate acestea, firmele nu sunt motivate să înlocuiască vechile case de marcat cu cele noi, după cum prevede legislația.

„Acțiunea de control tematic, dispusă de MFP, este determinată de diferența foarte mare dintre numărul de 504.966 de aparate de marcat înregistrate în sistemul informativ al Fiscului și puse pe piață și numărul de 344.020 de aparate de marcat puse în funcțiune la contribuabili. De asemenea, în luna martie, comparativ cu luna februarie, a fost înregistrată scăderea cu circa 39% a numărului aparatelor de marcat instalate la contribuabili și cu circa 20% a numărului aparatelor de marcat înregistrate de distribuitorii autorizați în sistemul Fiscului”, după cum reiese din comunicat.

Important in aceasta luna, noutati , ,

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

SWITCH THE LANGUAGE
Cart