martie 19, 2019

Declarația referitoare la sponsorizările din anul precedent – se apropie termenul limită pentru depunere

Declarația 107, care privește sponsorizările pe care le-au făcut în 2018 companiile plătitoare de impozit pe profit, trebuie depusă până pe 25 martie 2019.  Sponsorizările din 2018 au aceeași dată limită pentru declarare precum raportarea impozitului pe profit.

Formularul 107 este obligatoriu doar începând cu 2019. Noua obligație fiscală a fost inclusă în 2018 în Codul fiscal și este detaliată prin ordinul Fiscului nr. 1.825/2018. Această declarație se depune anual până la data la care trebuie raportat impozitul de profit pentru anul precedent.

Declarația 107 trebuie completată și raportată Fiscului de către:

  • Contribuabilii plătitori de impozit pe venit, care efectuează sponsorizări și/sau acte de mecenat sau acordă burse private;
  • Contribuabilii care intră sub incidența Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activități, care plătesc și impozit pe profit și care efectuează sponsorizări și/sau acte de mecenat sau acordă burse private;
  • Contribuabilii plătitori de impozit pe veniturile microîntreprinderilor, care efectuează sponsorizări, potrivit prevederilor Legii nr. 32/1994, cu modificările și completările ulterioare, pentru susținerea entităților nonprofit și a unităților de cult, care sunt furnizori de servicii sociale acreditați cu cel puțin un serviciu social licențiat, potrivit legii.

Termenul de depunere pentru fiecare contribuabili:

Contribuabilii plătitori de impozit pe profit, care efectuează sponsorizări și/sau acte de mecenat sau acordă burse private au obligația de a depune declarația informativă până la termenul de depunere a declarației anuale de impozit pe profit, sau:

  • până la data depunerii situațiilor financiare, în cazul persoanelor juridice care, în cursul anului fiscal, se dizolvă cu lichidare;
  • până la închiderea perioadei impozabile, în cazul persoanelor juridice care, în cursul anului fiscal, se dizolvă fără lichidare.

Contribuabilii plătitori de impozit pe veniturile microîntreprinderilor, care efectuează sponsorizări au obligația de a depune declarația informativă până la următoarele termene:

  • până la data de 25 ianuarie inclusiv a anului următor;
  • până la data de 25 inclusiv a lunii următoare ultimului trimestru pentru care datorează impozit pe veniturile microîntreprinderilor, în situațiile prevăzute la art. 48 alin. (31) și art. 52 din Codul fiscal;
  • până la data depunerii situațiilor financiare, în cazul persoanelor juridice care, în cursul anului fiscal, se dizolvă cu lichidare;
  • până la închiderea perioadei impozabile, în cazul persoanelor juridice care, în cursul anului fiscal, se dizolvă fără lichidare.

Pentru beneficiarii „din trecut” (adică pentru beneficiarii care au primit sponsorizarea înaintea introducerii declarației informative 107) se accepta prezentarea doar a datelor de identificare din anexa la declarație, fără individualizarea sumelor reportate/deduse pe fiecare beneficiar în parte.

Aceasta nouă declarație reprezintă una dintre măsurile luate de Guvern pentru a indica faptul că vrea să țină sub observație banii care circulă între firme și ONG-uri.

Declarația 107 este informativă, iar nedepunerea la termen a formularului este sancționată cu amendă de la 12.000 lei la 14.000 lei pentru firmele din categoria contribuabililor mijlocii și mari și cu amenda de la 2.000 lei la 3.500 lei, pentru celelalte persoane juridice.

Formularul se completează cu ajutorul programului de asistență și se transmite prin mijloace electronice, în conformitate cu prevederile legale în vigoare. Declarația 107 este disponibilă pentru descărcare pe site-ul oficial ANAF, sau aici.

Important in aceasta luna, noutati , , , ,

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

SWITCH THE LANGUAGE
Cart