februarie 2, 2019

ANAF simplifică procedura de înregistrare în scopuri de TVA de la 1 februarie 2019

Agenția Națională de Administrare Fiscală a adoptat un ordin care simplifică semnificativ procedura de înregistrare în scopuri de TVA, posibilitatea de obținere a codului TVA în aceeași zi.

Ordinul adoptat de președintele ANAF (MO 80/2019 – Ordinul presedintelui ANAF nr. 167) simplifică semnificativ procedura de înregistrare în scopuri de TVA (obținerea codului de înregistrare fiscală). Astfel se acordă posibilitatea persoanelor impozabile să obțină codul de TVA în care au depus cererea, de la organul fiscal teritorial de care aparțin, fără a parcurge procedura de audiere, procedură ce îngreuna substanțial procesul de analiză și înregistrare în scopuri de TVA.

ANAF simplifică procedura de înregistrare în scopuri de TVA de la 1 februarie 2019 Foto RafyA

ANAF simplifică procedura de înregistrare în scopuri de TVA de la 1 februarie 2019 Foto: RafyA

Decizia președintelui ANAF urmărește trei direcții: creșterea conformării voluntare, combaterea evaziunii fiscale și eficientizarea activității administrative prin scăderea timpului de așteptare pentru obținerea codului de înregistrare fiscală.

Un comunicat de presă oferit de ANAF anunță că va fi necesar ca declarația pe proprie răspundere să fie transmisă exclusiv online: “În vederea obținerii rapide a codului de TVA, declarația pe proprie răspundere se va transmite exclusiv prin mijloace electronice de transmitere la distanță”. Noua procedură stabilește modelul și conținutul formularului ”Declarație pe proprie răspundere pentru înregistrarea în scopuri de TVA, potrivit art. 316 alin. (1) lit. a) sau c) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal”

Simplificarea procedurii de înregistrare în scopuri de TVA are câteva excepții. Persoanele impozabile nu pot beneficia de procedura simplificată în următoarele cazuri:

  • la depășirea plafonului de scutire, care are în prezent valoarea de 300.000 lei;
  • în cazul anulării codului de TVA pe motivul declarării inactivității fiscale a contribuabililor;
  • în cazul anulării codului de TVA pe motivul lipsei de tranzacții purtătoare de TVA și/sau nedepunerea deconturilor de TVA.

Procedura nou adoptată stabilește modelul și conținutul formularuluiDeclarație pe proprie răspundere pentru înregistrarea în scopuri de TVA, potrivit art. 316 alin. (1) lit. a) sau c) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal„.

Trebuie menționat însă că după aprobarea deciziei de înregistrare în scopuri de TVA, datele înscrise în declarația pe proprie răspundere urmează să fie verificate de către ANAF, în termen de 15 zile de la data depunerii solicitării.

Important in aceasta luna, Noutăți fiscale ,
SWITCH THE LANGUAGE
Cart