Agenția Națională de Administrare Fiscală anunță că a demarat operațiunea „Iceberg“, o acțiune amplă de verificare fiscală a celor mai mari companii din România, acoperind toate domeniile de activitate.
Operațiunea ANAF care vizează marile companii din România a fost anunțată acum câteva săptămâni. Acțiunea se va desfășura pe toată durata anului 2019, presupunând intensificarea controalelor în marile firme din România. Scopul principal acțiunii „Iceberg” este menținerea unui tratament echidistant pentru toate categoriile de contribuabili care desfășoară activități pe teritoriul tării, a specificat ANAF într-un comunicat.
Focus pe dosarul prețurilor de transfer. Mai mult decât existența lui, modul în care este argumentat și susținut în cadrul procesului de control va conta din ce în ce mai mult.
Pentru început, direcțiile vizate vor fi combaterea fenomenului externalizării profitului și verificarea manierei în care companiile mari gestionează relațiile economice între firme din grupul din care fac parte. Astfel, ANAF se va concentra pe firmele cu o cifră de afaceri de cel puțin un milion de euro care fac parte dintr-un grup, dosarul prețurilor de transfer fiind unul dintre instrumentele principale ce vor intra în vizorul organelor de control.
În acest context, modul în care este întocmit și susținut dosarul prețurilor de transfer va deveni critic pentru companiile mijlocii și mari în perioada următoare. Necesitatea existenței documentului nu intră în discuție, acesta trebuie deja să existe în orice companie ce face parte dintr-un grup. Însă corectitutinea întocmirii lui, seriozitatea procesului de due diligence și experiența consultanților în susținerea dosarului în cadrul unui control vor deveni esențiale.
Un alt obiectiv urmărit de ANAF este destructurarea lanțurilor tranzacționale care ajută anumite societăți în cazul sustragerii de la obligațiile fiscale care le revin. ”În vederea realizării obiectivelor, la nivelul ANAF s-a constituit o echipă de lucru formată din specialiști din cadrul Agenției, care va iniția verificări fiscale la contribuabilii cu activitate de impact în toate domeniile de activitate economică. Acestea vor avea la bază evaluarea riscului pentru fiecare contribuabil, raportat la dispozițiile Codului de procedură fiscală precum și a legislației din domeniu”, se arată în comunicat.
Bunurile confiscate de la marile companii în urma verificărilor urmează să fie vândute online, pe site-uri bine cunoscute. Prețul acestora va fi stabilit de către piață. Operațiunea „Iceberg” nu este prima încercare a Fiscului de a lua măsuri de verificare împotriva marilor companii – astfel de acțiuni au fost demarate și în trecut. Cu toate acestea, ANAF-ul a fost acuzat de mai multe ori că este o instituție politizată care face controale dirijate către anumite companii.