O măsură binevenită este creșterea salariului minim în sectorul construcții, începând cu 1 ianuarie 2019, la suma de 3.000 lei.
Concomitent cu creșterea drepturilor salariale, angajatorii din domeniul construcțiilor vor reține și plăti taxe salariale mai mici pentru lucrătorii proprii, timp de zece ani. Concret, aceștia vor plăti la stat contribuții reduse pentru pensii (CAS) și muncă (CAM) și vor fi scutiți de plata contribuției de sănătate (CASS) și a impozitului pe venit.
Arhitecții, inginerii și muncitorii din construcții beneficiază de anul acesta de mai multe scutiri de impozite. Salariul minim s-a dublat față de anul trecut și a ajuns la 3.000 de lei. Cele 3,75 de procente care mergeau în contul pensiei administrate privat vor rămâne în mâna salariaților. Actul normativ publicat în luna decembrie în Monitorul Oficial prevede câteva măsuri care se aplică din 2019 pentru angajații din domeniul construcțiilor:
- Prima măsură este scutirea de impozitul pe veniturile salariale ale lucrătorilor (în cotă de 10%). Aceasta se va aplica numai dacă angajatorii activează în domeniul construcțiilor și realizează cel puțin 80% din cifra de afaceri totală din activitățile din domeniul respectiv și dacă veniturile lunare brute din salarii realizate de lucrători sunt cuprinse între 3.000 și 30.000 de lei.
- A doua măsură prevede reducerea CAS de la 25 la 21,25% (reducerea efectivă 3,75%), timp de 10 ani. De asemenea, aceasta este valabilă pentru cei cu venituri lunare brute de maximum 30.000 de lei.
- Cea de-a treia măsură reprezintă scutirea totală de la plata CASS pentru 10 ani. Aceasta este valabilă numai dacă veniturile lunare brute sunt de maximum 30.000 de lei. Chiar dacă sunt scutiți de la plata CASS, lucrătorii vor fi asigurați automat în sistemul medical autohton, dar vor avea și asigurări pentru accidente de muncă, boli profesionale, concedii medicale și șomaj.
- A patra măsură este reducerea CAM. Mai precis, această contribuție se va reduce „la nivelul cotei care se face venit la Fondul de garantare pentru plata creanțelor salariale”, așa cum prevede OUG nr. 114/2018. Reducerea se aplică numai pentru cei cu venituri lunare brute de maximum 30.000 de lei.
- Ultima măsură este introducerea unui salariu minim diferențiat pentru domeniul construcțiilor. Noul salariul minim brut diferențiat de care beneficiază angajații din domeniul construcțiilor începând cu ianuarie 2019 este de 3.000 de lei.
Patronatele din construcții au întâmpinat cu optimism noile măsuri pentru că le aduc mai mulți bani în mână angajaților, iar astfel, forța de muncă este mai bine plătită, mai ușor de recrutat și, în consecință, productivitatea va crește considerabil.
Pe de altă parte, economiștii avertizează însă că sistarea contribuțiilor la Pilonul II va avea și efecte pe termen lung – măsura va micșora drepturile pensiilor acordabile angajaților care a beneficiat de scutirile mai sus menționate.