noiembrie 26, 2018

Legea francizei a fost aprobată. Iată care sunt modificările aduse

Ministerul pentru Antreprenoriat și IMM-uri a publicat un comunicat potrivit căruia Legea francizei a suferit o serie de modificări.

Oficialii ministerului spun că măsurile de creștere a gradului de informare a francizorului și francizatului s-au aflat recent pe ordinea de zi a ședinței executivului care a aprobat proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 52/1997 privind regimul juridic al francizei cu modificările și completările ulterioare, precum și pentru modificarea art. 7 pct. 15 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal.

„Dezvoltarea sectorului IMM-urilor este un element esențial pentru creșterea competitivității naționale a României, iar această Ordonanță adoptată de Guvern aduce noi modalități de susținere a spiritului întreprinzător. Clarificarea regimului francizei protejează francizatul și francizorul, în egală măsură. Astfel, cresc șansele ca cei doi parteneri să valorifice avantajos oportunitatea dezvoltării unei afaceri în franciza”, a declarat ministrul Ștefan Radu Oprea.

Iată care sunt principalele noutăți ale actului legislativ:
• alinierea termenilor cu cei utilizați la nivel internațional în domeniul francizei, pentru o mai bună claritate a textului,
• introducerea termenului de „francizat”, utilizat pentru partenerul francizorului,
• introducerea conceptului de „unitate-pilot„,
• utilizarea termenului „document de dezvăluire de informații” de către toți francizorii, pentru uniformizarea procedurilor de informare a potențialilor francizați, document prin care este recomandabil să se realizeze dezvăluirea informațiilor între viitorii parteneri,
• înființarea Registrului National de Franciză în scopul transparentizării evoluției pieței de franciză autohtone.

Prin conceptul de „unitatea-pilot” se înțelege că, pe parcursul unui an, francizorul testează și definitivează tipul de afacere pe care urmează să o vândă în sistem de franciză. Astfel francizatul va prelua o afacere verificată, fiindu-i mai ușor să dezvolte un business după un model funcțional, în lipsa unei experiențe antreprenoriale anterioare. În plus, Registrul Național de Franciză are rolul de a monitoriza afacerile în sistem de franciză și de a evidenția datele statistice utile. În acest fel, antreprenorii români de succes vor fi încurajați să își francizeze afacerile, iar francizorii străini să își extindă rețelele în țara noastră, crescând, astfel, probabilitatea ca un număr mai mare de întreprinzători români sa fie atrași să dezvolte afaceri în regim de franciză.

În termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a Legii pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 52/1997 privind regimul juridic al francizei cu modificările și completările ulterioare, Asociația Română de Franciză va înființa Registrul National de Franciză. Francizorii din România au posibilitatea de a înregistra documentul de dezvăluire de informații (DI) în Registrul National de Franciză în mod gratuit.

Noutati ,
SWITCH THE LANGUAGE
Cart