Odată cu începutul anului 2019, diurna angajaților din delegații sau a celor detașați în alte localități va crește, conform H.G. nr. 714/2018 – privind drepturile și obligațiile personalului autorităților și instituțiilor publice.
Hotărârea publicată în Monitorul Oficial aduce la cunoștință faptul că au fost stabilite noi valori pentru indemnizația de deplasare, indemnizația de detașare, alocația de cazare etc. Cea mai recentă majorare a cuantumului indemnizațiilor de delegare și detașare a fost operată acum mai bine de 3 ani, în 2015.
De la 1 ianuarie 2019, indemnizațiile zilnice de delegare și detașare pentru bugetari vor fi majorate cu 3 lei, ceea ce înseamnă că diurna va crește de la 17 la 20 de lei pe zi, indiferent de funcția pe care o îndeplinește sau de autoritatea sau instituția publică în care își desfășoară activitatea respectivul angajat. În același timp, alocația de cazare crește la 230 lei/zi, aceasta fiind limita în care trebuie acoperite cheltuielile de cazare.
Nivelul diurnei stabilit pentru bugetari este indicatorul de referință și pentru calcularea diurnei netaxabile la companiile din mediul privat. Cuantumul netaxabil al diurnei pentru angajații din mediul privat se va majora de la 42,5 lei pe zi, cât este acum, la 50 lei pe zi. Potrivit Codului fiscal, cuantumul netaxabil al diurnei este, pentru delegările și detașările în țară, de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru bugetari, conform calculului:
20 lei/zi x 2,5 = 50 lei /zi.
Cât este diurna pentru deplasările în străinătate?
In statele din UE diurna legală este de 35 euro/zi, cu posibilitatea de maxim fiscal de 2,5 ori x 35 euro/zi = 87,5 euro/zi. În anexa HG 518/1995 actualizată puteți consulta nivelul de diurna valabil pentru fiecare țară. Pentru calcul se va lua în considerare categoria I de diurnă (valoarea mică), care pentru maxim de deductibilitate se înmulțește cu 2,5.
Dacă angajatorul acordă diurne ce depășesc nivelul stabilit prin lege, este obligat să plătească atât impozit pe venit (10%), contribuții pentru pensii (25%), sănătate (10%) și muncă (2,5%.).
pentru cei 230 lei cazare trebuie documente justificative ? Facturi hotel, chitante, etc?
Da, sigur ca tebuie factura ca sa justifici, oficial(/in acte) pe ce ai dat banii. Ca doar pe vorbe nu merge.
Partial adevarat. Conform HG 714/2018, ” Indemnizația de delegare sau alocația zilnică de delegare, după caz, se acordă fără prezentarea de documente justificative”
Iar alocatia zilnica de delegare este compusa din indemnizatia de delegare (diurna) SI alocatia de cazare.
Prin urmare, in cazul in care este necesara alocatie de cazare, pentru aceasta nu sunt necesare documente justificative.
Practic, alocatia zilnica de delegare este per-diem, in valoare de 250 lei/zi.
HG 714/2018 art.1 alin.(2) Persoana delegată într-o localitate situată la o distanţă mai mare de 50 km de localitatea în care îşi are locul permanent de muncă şi care nu se poate înapoia la sfârşitul zilei de lucru beneficiază de o alocaţie zilnică de delegare compusă din:
a) o indemnizaţie de delegare, în cuantum de 20 lei/zi, indiferent de funcţia pe care o îndeplineşte şi de autoritatea sau instituţia publică în care îşi desfăşoară activitatea;
b) o alocaţie de cazare, în cuantum 230 lei/zi, în limita căreia trebuie să îşi acopere cheltuielile de cazare.
(3) Ordonatorul de credite poate aproba, în situaţii temeinic fundamentate, majorarea alocaţiei de cazare prevăzute la alin. (2) lit. b) cu până la 50%.
(4) Indemnizaţia de delegare sau alocaţia zilnică de delegare, după caz, se acordă fără prezentarea de documente justificative, cu excepţia situaţiei prevăzute la alin. (3).
In concluzie, pana la 230 lei alocatia de cazare nu trebuie justificata cu documente, facturi, etc.
Din analiza dispozitiilor Legii nr. 227/2015 (Codul Fiscal) nu rezulta ca tratamentul fiscal al diurnei ar fi conditionat de justificarea acestor cheltuieli cu documente justificative.
Mai mult decat atat, se poate observa ca HG nr. 518/1995 privind unele drepturi si obligatii ale personalului roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar, nu reglementeaza necesitatea justificarii cu documente justificative a diurnei/indemnizatiei de deplasare.
Astfel, potrivit art. 12 alin. 2 din HG nr. 518/1995, cerinta justificarii cu documente justificative a fost reglementata pentru alte sume cheltuite in valuta cu exceptia celor reprezentand diurna/indemnizatia de deplasare.
Ca si concluzii, pentru suma reprezentand diurna, nu este necesara prezentarea de documente justificative, pentru alte sume adiacente (cazare, transport, etc) este necesara prezentarea de documente justificative.
„pentru alte sume adiacente (cazare, transport, etc) este necesara prezentarea de documente justificative”: partial adevarat, deoarece HG 518/1995 in forma curenta precizeaza ca
„Justificarea sumelor cheltuite în valută, cu excepţia celor reprezentând indemnizaţia de deplasare, se face pe bază de documente şi se aprobă de către conducătorii unităţilor trimiţătoare;”
iar Indemnizatia de deplasare este compusa din „o sumă zilnică, denumită în continuare diurnă,” si „o sumă zilnică, denumită în continuare indemnizaţie de cazare, în limita căreia personalul trebuie să îşi acopere cheltuielile de cazare.”
Prin urmare, folosind informatiile de mai sus, rezulta ca nici pentru cheltuielile de cazare (indemnizatia de cazare) nu este necesara justificarea, aceasta fiind o componenta a indemnizatiei de deplasare.
Practic, si in acest caz se introduce per-diem, in valoare de cel mult 185 EUR/zi (functie de tara in care se face deplasarea), suma zilnica ce nu necesita justificare.
Puteti sa-mi spuneti de unde este suma de 185eur/zi?
(4) Indemnizația de delegare sau alocația zilnică de delegare, după caz, se acordă fără prezentarea de documente justificative, cu excepția situației prevăzute la alin. (3).
-Mai sus este enunțul din anexa H.G. nr. 714/2018, un pic confuz , dar cuvantul alocație se referă (credem ) la cazare. așadar nu e cazul prezentării de documente nici pentru cazarea în barem ?
Buna ziua,
Nu este foarte clar in textul Art.44 din Codul muncii durata maxima in care se poate acorda diurna. Sunt mentionate 60 de zile + 60 de zile cu acordul angajatului, dar nu este mentionat daca se pot efectua prelungiri succesive a acestor 60 de zile. (daca se pot depasi 120 de zile pe an, fara a fi impozitata ca si beneficiu salarial)
Va multumesc,
Buna ziua
alocatia de cazare in cuantum de 230 lei/zi se poate aplica si in mediul privat ? Daca da , sunt necesare documente justificative ?
Buna ziua daca locul fe munca se afla in Bucuresti si ma trimite firma sa livrez in tara aproximariv 450-550 km ,c-am 6-8 ore cu revenire la depozit Bucuresti ,cu auto 3,5t pot beneficia de diurna si cat.Multumesc
Beneficiezi de 20 lei/zi, daca deplasarea depășește 12 ore
in cazul in care sant angajat al altui stat dar lucrez pe teritoriul romaniei se aplica regulile de acordare a diurnei din romania sau ale altui stat al carui angajat sant si pentru care fac deplasari frecvent.mi s a sspus ca trebuie sa ma supun legislatiei romane de acordare a diurnei i.e. 50 lei/zi indiferent in tara sau in exterior
Acordarea diurnei este un aspect ce este reglementat de contractual de munca incheiat cu entitatea nerezidenta al carui angajat sunteti. In aceste conditii nivelul diurnei acordabile este apanajul contractului de munca si negocieri acestuia intre Dvs. si entitatea angajatoare.
Referirea Dvs. este legata de prevederile “Directivei nr. 96/71/CE privind detaşarea lucrătorilor în cadrul furnizării de servicii”, care specifica ca drepturile de natura salariala ale unui angajat care isi desfasoarea activitatea pe teritoriul unui stat diferit de cel in care este angajat trebuie sa se situeze cel putin la minimul drepturilor salariale reglementat de legislatia statului in care se efectueaza activitatea.
Din analiza logico gramaticala rezulta faptul ca reglementare Directivei priveste minimul acordabil si nu instituie plafoane maximale, drept care emfazam faptul ca diurna acordabila Dvs. este obiectul negocieri si prevederi contractului de munca incheiat cu angajatorul nerezident.