octombrie 31, 2018

Cota TVA se modifică începând cu 1 noiembrie 2018 pentru anumite categorii de servicii

Cota de TVA de 5% se aplică de la data de 1 noiembrie 2018 pentru anumite categorii de servicii. OUG 89/2018 a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 854 din 9 octombrie 2018, și cuprinde reglementări privind unele măsuri fiscal-bugetare și modificarea și completarea unor acte normative.

Serviciile vizate de modificarea cotei TVA sunt următoarele:

Cota TVA Endless Reflections Foto Erik Johansson

Endless Reflections Foto: Erik Johansson

• cazarea în cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu funcție similară, inclusiv închirierea terenurilor amenajate pentru camping;
• serviciile de restaurant și de catering, cu excepția băuturilor alcoolice, altele decât berea care se încadrează la codul NC 22 03 00 10;
• serviciile constând în permiterea accesului la bâlciuri, parcuri de distracții și parcuri recreative ale căror activități sunt încadrate la codurile CAEN 9321 si 9329, potrivit Clasificării activităților din economia națională – CAEN, actualizată prin Ordinul președintelui Institutului Național de Statistică nr. 337/2007;
• dreptul de utilizare a facilităților sportive ale căror activități sunt încadrate la codurile CAEN 9311 si 9313, potrivit Clasificării activităților din economia națională – CAEN, actualizată prin Ordinul președintelui Institutului Național de Statistică nr. 337/2007, în scopul practicării sportului și educației fizice, altele decât cele scutite conform art. 292 alin. (1) lit. l).

În cazul vânzărilor ocazionale de produse alimentare și băuturi non-alcoolice, societatea poate beneficia de cotă redusă de TVA de 5%, cu condiția să dispună de un spațiu suficient care să permită consumul imediat al produselor alimentare sau de băutură (servicii de restaurant propriu zise).

Exista tranzacții ale domeniului alimentar care sunt exceptate de la TVA-ul redus

Nefiind un spațiu amenajat, minibarul din camerele de hotel nu va aplica o cota de 5% pentru TVA, ci va rămâne la cota de 9%, iar pentru vânzările de băuturi alcoolice, cota va fi de 19%, deoarece nu este vorba de un pachet de servicii restaurant.

Vânzările de produse alimentare efectuat de un restaurant către un alt restaurant vor avea cota TVA de 9%, deoarece produsele alimentare nu sunt consumate imediat în spațiul amenajat al restaurantului.

Pentru societățile autorizate pentru codul CAEN 5610, cota redusă de 5% poate fi aplicată doar pentru sumele încasate de la clienți conform notelor de plată, cu excepția băuturilor alcoolice, în afară de bere, întrucât aceasta reprezintă contrapartida serviciilor de restaurant furnizate clienților.

noutati, Noutăți fiscale, Noutăți legislative , , ,

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

SWITCH THE LANGUAGE
Cart