iulie 5, 2017

Falimentul personal devine realitate în 2017

Începând cu data de 1 august 2017 intră în vigoare Legea nr. 151/2015 care asigură cadrul procedurii de insolvență a persoanelor fizice (falimentul personal, așa cum mai este numit). Astfel, actul normativ mai sus menționat instituie normele de aplicare a procedurii de insolvență a persoanelor fizice, propunând următoarele variante:

  • Procedura de insolvență pe bază de plan de rambursare a datoriilor;
  • Procedura judiciară de insolvență prin lichidare de active;
  • Procedura simplificată de insolvență.
Procedura de insolvență pe bază de plan de rambursare a datoriilor 
Sens of light by Cakobelo

Sens of light by Cakobelo

Se aplică în cazul în care situația financiară a datornicului nu este iremediabil compromisă, însa acesta consideră că se află în insolvență. Nu dispune de lichidități pentru plata datoriilor scadente sau termenul de plată al datoriilor a fost depășit cu mai mult de 90 zile.

Este important de știut că, pentru a cere insolvența, cuantumul minim al datoriilor trebuie să totalizeze 15 salarii minime pe economie.

Procedura judiciară de insolvență prin lichidare de active 

În cazul în care procedura de mai sus nu poate fi dusă la îndeplinire, creditorii pot solicita începerea procedurii juridice de insolvență prin lichidare de active. De asemenea, dacă datornicul are o situație financiară iremediabil compromisă, poate solicita direct această procedură.

Procedura simplificată de insolvență

Poate fi cerută de persoana fizică numai în cazul în care suma totală a datoriilor este de maximum 10 salarii minime pe economie, datornicul nu are bunuri sau venituri urmăribile, este peste vârsta de pensionare ori și-a pierdut total sau parțial capacitatea de muncă.

Toate specificațiile, normele și procedurile Legii  nr. 151/2015, pot fi găsite aici. 

Noutati, Noutăți legislative
SWITCH THE LANGUAGE
Cart