În temeiul art.291 alin.1 litera b) din Codul Fiscal aplicabil din 2017, începând cu data de 1 ianuarie 2017, cota standard de TVA aplicabila va fi de 19%.
O mică paranteză în acest sens este legată de situația politică existentă, în speță de lipsa unui guvern funcțional în condițiile în care propunerea de prim ministru a majorității parlamentare a fost respinsă de către președintele României. Această paranteză este oportună în condițiile în care majoritatea parlamentară care va forma guvernul și-a exprimat intenția de prorogare a termenului de aplicarea a diminuării TVA-ului. În consecință, ne aflăm în situația paradoxală de a efectua modificările administrative aduse de modificarea cotei standard de TVA, dar este posibil ca măsura să fie doar temporară, de vreme ce noul guvern poate decide revenirea cotei abia diminuate la cota de 20%.
În scopul alinierii la diminuarea cotei de TVA standard la 19%, vă rugam să aveți în vedere următoarele activități administrative:
- modificarea cotei de TVA pentru casele de marcat, cu aplicabilitate din 1 ianuarie 2017;
- modificarea softului contabil, prin includerea noii cote standard de TVA;
- în condițiile În care aveți gestiuni global valorice (magazine, restaurante etc.), se va avea în vedere inventarierea la 31 decembrie 2016 și modificarea TVA-ului neexigibil (cont 4428) la cota de 19%.
Această modificare se poate face prin două metode, în speță:
- Includerea în adaosul comercial a diferenței de 1% și păstrarea prețurilor existente;
- Diminuarea prețurilor existente, astfel încât să includă diferența de 1% rezultată din scăderea TVA la 19%.
În aceeași notă privind modificarea TVA-ului prin adoptarea modificărilor aduse de OUG 84/2016, se introduce posibilitatea aplicării unui regimul special nou introdus, alternativ regimului normal existent.
În ce constă regimul special? Concret, operatorii economici (societăți comerciale, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale) care au activitate de producție agricolă și servicii agricole, vor putea aplica regimul special de TVA începând cu 1 ianuarie 2017. Acesta va consta într-o cota forfetară aplicată gradual, astfel:
- 2017 procent compensare în cotă forfetară 1%;
- 2018 procent compensare în cotă forfetară 4%;
- 2019 procent compensare în cotă forfetară 8%.
În scopul aplicării regimului special de taxare, propunem o analiză amănunțită, de la caz la caz, în condițiile în care deși agricultorii nu vor avea o serie de obligații (înregistrare în scopuri de TVA, ținerea evidențelor din punct de vedere al TVA, depunerea decontului de TVA și nu în ultimul rând scutirea de obligația de a colecta TVA pentru livrările de produse și servicii aferente activităților agricole), vor pierde dreptul de deducere pentru achizițiile efectuate în perioada aplicării regimului special.